Responsible Brine Processing

DyVaR's Innovation Award featured in an article at Technisch Weekblad

Salttech wint Aquatech Innovatie Prijs met ontziltingstechniek: Zout uit het water slingeren

/// Zeer hoge zoutconcentraties
/// Voor olie- en gassector
/// Gebruik luchtcycloon

November 13 2015, by Teake Zuidema.

Salttech won tijdens de 25ste editie van Aquatech in Amsterdam de 2015 Aquatech Innovation Award. Het bedrijf uit het Friese Sneek kreeg de prijs voor DyVaR ZLD, een waterzuiveringtechnologie die water met zeer hoge zoutconcentraties schoonmaakt. DyVaR staat voor Dynamic Vapor Recovery en de toevoeging ZLD staat voor Zero Liquid Discharge. Indien de gebruiker dit wenst zuivert DyVaR het vervuilde water zo grondig dat er naast schoon water alleen een vast residu achterblijft.

‘Als juryvoorzitter ben ik uitermate trots dat een dergelijk innovatief bedrijf heeft gewonnen,’ zegt juryvoorzitter Cees Buisman in een persbericht van Aquatech. Volgens Buisman produceert de olie- en gasindustrie steeds grotere hoeveelheden water met zeer hoge concentraties aan zouten dat voor hergebruik gezuiverd moet worden. Het is technisch erg lastig dit op een kosteffectieve manier te doen.

DyVaR heeft door het combineren van verdampingtechniek met cyclonische technologie een oplossing gevonden voor het zuiveren van allerlei soorten water die de olie- en gassector produceert. Buisman: ‘ Het is die combinatie die deze innovatie zo bijzonder maakt en dat is duidelijk te zien aan het aantal orders vanuit de markt.’Volgens Gerard Schouten, de ceo van Salttech die de prijs in ontvangst nam, heeft het bedrijf inmiddels meerdere klanten in Noord-Amerika en het Midden-Oosten. ‘Ik moet wel geheimhouden wie dat dan zijn,’ zegt Schouten desgevraagd.

Salttech werd in 2011 opgericht aan de WaterCampus in Leeuwarden. ‘Vrijwel alle waterzuiveringtechnieken kampen met scaling, het neerslaan van zouten op oppervlakten,’ zegt Schouten. ‘Iedere technologie probeert scaling te vermijden. Wij stelden onszelf de vraag of het misschien mogelijk was scaling juist te stimuleren en te benutten.’ Dit denkproces resulteerde in DyVaR, een technologie gebaseerd op een idee van Mr Geert Jan Zandstra en Antoine Engelaar, waarvan het eerste proof of concept gedemonstreerd werd bij Wetsus in Harlingen. Inmiddels heeft Salttech behalve in Sneek ook een kantoor in het Texaanse McKinney. Texas kampt regelmatig met watertekorten en de olie- en gassector produceert hier grote hoeveelheden vervuild productiewater en frackwater. DyVar is bij uitstek geschikt voor het zuiveren daarvan.

DyVaR gebruikt volgens Schouten slechts de helft van de energie die vergelijkbare waterzuiveringtechnologieën nodig hebben, ondermeer omdat het gebruik maakt van natuurlijke verdamping. Bij de zuivering wordt het vervuilde water met hoge snelheid in een cycloon gesprayd waarin zeer kleine druppels ontstaan met daarin de zouten. De druppels verdampen terwijl de zouten neerslaan De cycloon scheidt het net gevormde zout en het water. ‘Het maakt ons niet uit wat er in het water zit, we halen het eruit,’ aldus Schouten.

Wat betreft de technologie laat Schouten niet het achterste van zijn tong zien. ‘Voor sommige aspecten zijn we nog bezig met het aanvragen van de patenten,’ aldus Schouten. ‘De technologie is relatief goedkoop omdat we niet, zoals vrijwel alle andere technieken, warmte toevoegen. Doordat we met lagere temperaturen werken, kunnen we ons systeem helemaal van kunststof maken en dat betekent weer dat we geen problemen hebben met corrosie.’ Verder maakt DyVaR geen gebruik van chemicalien of membramen.

DyVaR is volgens Schouten nadrukkelijk niet bedoeld voor het ontzilten van zeewater om drinkwater te maken. ‘Deze technologie concurreert niet met technieken op basis van omgekeerde osmose, daarvoor is het te duur. Wel is het heel goed mogelijk om met DyVaR de resterende brine (pekelwater red.) van een ontziltingsinstallatie verder te concentreren totdat er alleen nog een vaste stof overblijft.’ Installaties die met omgekeerde osmose zeewater of brakwater ontzilten produceren brine waarin nog steeds meer dan 30 procent van alle water zit. Het lozen van deze brine is een groot milieuprobleem.

DyVaR is een modulair systeem dat bestaat uit een of meerdere kunststof vaten die Dynamic Recovery Units worden genoemd. Deze vaten, die in Sneek worden gemaakt, kunnen volgens Schouten per dag meerdere duizenden vaten vervuild water zuiveren. Schouten zegt dat Salttech door het modulaire karakter in principe kan worden uitgebreid tot iedere gewenste capaciteit en zowel gebruikt worden in mobiele toepassingen als in vaste installaties.

...

About Salttech BV:

Salttech is an innovative high tech company with its origin in The Netherlands operating internationally. As a member of Dutch Water Technologies Group (DWT), Salttech is rapidly expanding its reference base in various industries and municipalities all over the world. Applications include food industry, drinking water and up- and downstream process industries. All activities within the DWT Group are based on a proprietary knowledge base developed over the years for effective and responsible water treatment. Together with Salttech’s sister companies, Aqana and Biotrack within the DWT Group, key drivers in the group’s technology development program are setting new green standards for water treatment both providing technologies, as well as monitoring tools, implementing next generation technologies for today’s industries.

At the WaterCampus in Leeuwarden, The Netherlands, years of research led to development of Salttech and the other companies grouped under “Dutch Water Technologies”.